Grundsunda Smedja

Smedjan är belägen intill huvudbyggnaden på Grundsunda hembygdsgård på vallen i Husum. Den byggdes under åren 2011 -2012 och verksamheten startades våren 2013. Tack vare hela 4000 ideella arbetstimmar och ett ekonomiskt stöd genom Leader Höga kusten blev detta verklighet.. Byggnaden är en loge i timmer från slutet av 1800-talet och kommer från Bräcke, Hällesjö i Jämtland. Smedjan är byggd och inredd i gammal stil, men har en modernare del som fungerar väl för kursverksamhet och modernt smide. Sommartid, under hembygdsgårdens öppettider, är smedjan igång alla dagar och besökarna är välkomna in för att uppleva det genuina hantverket.

Grundsunda hembygdsgård

Hembygdsgården, med sina drygt tio byggnader, är ett friluftsmuseum uppbyggt ungefär som ett Skansen eller Murberget i miniatyr. Området är på ca 2,4 ha och ligger invid den medeltida församlingskyrkan vid Prästsjön – socknens gamla centralplats. Huvudbyggnaden är från 1700-talet, övriga byggnader är från 1800-talet förutom Mor-Klara stugan, som är byggd på plats under 1900-talet och fungerar som samlingslokal med modernare bekvämligheter. Grundsunda Hembygdsförening bildades 1941.
Hitta hit! Grundsunda Hembygdsgård, granne med Prästgården och Kyrkan. Från E4:an följ skylten Grundsunda Vallen. Den ligger ca 2,5 mil norr om Örnsköldsvik och ca 7,5 mil söder om Umeå. grundsundahembygdsförening.se, Facebook: Grundsunda-Hembygdsförening